overzicht

02/07/2019

Rouge Belge, de schoone uit Namen

Wie nog dacht dat alle marmer uit Italië komt heeft het flink mis, ook in België zijn er nog steeds enkele marmergroeves te vinden. In de groeve van Hautmont in de provincie Namen wordt het Gris des Ardennes, Rouge Griotte en Rouge Belge ontgonnen.

Belgisch marmer met kleurvariëteiten van grijs tot roze, koraalrood en helrood.

Deze kalkstenen vertonen fijne aders met witte fossielen van schelpen en koraal. De rode kleur die je in de Rouge Griotte en Rouge Belge terug kan vinden is te wijten aan ijzeroxiden van bacteriologische oorsprong die verspreid zijn in het gesteente. Hierdoor kleurt de steen van grijs tot lichtroze en dieprood.

KVARCH - Rouge Belge marmer - Foto Cafeïne KVARCH - Rouge Belge marmer - Foto Cafeïne

Door zijn wilde patroon en felle kleur kan dit marmer afschrikken. Hij wordt daarom vooral gebruikt bij renovaties van klassieke gebouwen en monumenten, zo vind je de Rouge Belge terug in de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen in Brussel en in het Louvre in Parijs.

In combinatie met de juiste materialen kan deze bijzondere steen een hedendaagse look geven aan je woning.

KVARCH - Rouge Belge marmer - Foto Cafeïne

Zo deed ook architect Tom Van Mieghem bij deze totaalrenovatie van een privéwoning in Oostende. Samen met de bouwheer koos hij voor een Rouge Belge keukenblad van Potier Stone op een grijsgroene keukensokkel tegen een wand in beton. De combinatie van zachte en koele materialen geeft pit en karakter aan de keuken die in de kelderverdieping werd gebouwd.

De fossielen in de natuursteen refereren naar de zee die vlakbij ligt en de persoonlijke verzameling van rommelmarktvondsten die boven het werkblad worden tentoongesteld geeft dan weer een warme jaren ’60 feel aan de keuken. Het gevoel dat je grootmoeder jou lievelingsgerecht met veel plezier in deze keuken zou klaarmaken.

Graag meer info?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op