overzicht

11/02/2020

intro

Natuursteen, de duurzame optie

Wist je dat natuursteen niet alleen heel mooi maar ook zeer ecologisch is?

De Universiteit van Stuttgart deed de voorbije jaren een onderzoek naar de ecologische impact van het gebruik van verschillende vloerbedekkingsmaterialen. De volgende types vloerbedekking werden vergeleken: natuursteen, keramiek, terrazzo, vast tapijt, laminaat, parket & PVC. Ook de volledige vloeropbouw (dekvloer, mortel, …) tussen de diverse materialen werd vergeleken, waarbij steeds dezelfde opbouw werd genomen opdat enkel de invloed van het type vloerbedekking bestudeerd werd. Met deze studie wil men de diverse types vloerbedekking vergelijken over een gebruiksperiode van 50 jaar, zowel in een commerciĆ«le als in een private omgeving.

Keuken Ceppo di gres en composiet - ontwerp Insight-in - Foto Cafeine (2) Travertin S - Philip Simoen - Cafeine

Uit deze studie blijkt dat natuursteen duidelijke ecologische voordelen in vergelijking met andere materialen zoals keramiek, PVC, laminaat en tapijt. Natuursteen is een materiaal dat over meerdere miljoenen jaren gevormd wordt en is als bouwmateriaal in natuurlijke staat zo goed als bruikbaar. Er is geen extra energie nodig voor de productie van het materiaal. Als bouwmateriaal bevat natuursteen ook geen gevaarlijke substanties en kan het gemakkelijk gebruikt worden in contact met bijvoorbeeld voedsel. Het geeft geen gevaarlijke stoffen vrij bij brand en is nagenoeg onbrandbaar. De enorme vrijheid en mogelijkheden in formaten, vorm, kleur en structuur als de grote variƫteit in oppervlakte-afwerkingen toont de veelzijdigheid van natuursteen.

Voordelen van natuursteen als vloerbedekking:

  • Geen energie nodig om natuursteen te ontwikkelen; het wordt gevormd door de natuur. (Het hoeft niet gebakken, gemixt, … worden als keramiek, terrazzo.)
  • Natuursteen kan hergebruikt worden. Vensterbanken, vloertegels, dorpels, … kunnen opnieuw toegepast worden in nieuwe gebouwen. Bijkomend kan natuursteen ook verbrijzeld worden tot granulaten en aggregaten.
  • Natuursteen kent een uitzonderlijke levensduur. Bestaande natuursteenbedekkingen kunnen makkelijk worden opgeschuurd, en er weer als nieuw uitzien.
  • Natuursteen bevat geen schadelijke stoffen en kan zodus makkelijk gerecycleerd worden.

Bovendien leveren wij bij Potier Stone een perfect onderhoudsvriendelijke natuursteen dankzij onze XQUISE oppervlakte-afwerking.

De uitgebreide studie (EN-talig) kan geraadpleegd worden via de website van DNV (www.natursteinverband.de) Vertaling door Dr. Kristof Callebaut.

Graag meer info?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op